En fotballturnering for barn og unge

Klasser for 8-19 år samt Stjernelag

25.-29. juni 2022

Innholdsmeny

Nye regler fra og med 2020

Norges Fotballforbund har innført en rekke regelendringer, som trådte i kraft 1.1.2020. Mange av disse har vært innført i internasjonal fotball fra og med sommeren 2019, men trådte altså ikke i kraft i Norge før nyttår.

Den kanskje viktigste regelendringen er en justering av handsregelen, som skal gjøre den enklere å forstå. Også utspark fra keeper, samt praksis for innbytter er med i den nye oversikten.

Dette er de viktigste regelendringene

  • Hands: Det blir annullert mål og/eller frispark i følgende tilfeller, uansett om berøringen skjer med overlegg eller ikke: Når ballen går i mål etter å ha berørt hånden eller armen til en spiller fra angripende lag. Når en spiller får kontroll over ballen etter å ha berørt den med hånden/armen og deretter scorer eller skaper en målsjanse. Når ballen berører hånden eller armen til en spiller som har gjort kroppen sin «unaturlig større». Når ballen treffer en hånd eller arm som er over spillerens skulder.
  • Lagledere og andre personer fra støtteapparatet kan tildeles gule og røde kort. Dersom den skyldige personen ikke lar seg identifisere, vil øverste trener i teknisk område få kortet.
  • Medspillere må ikke lenger ut av 16-meter når keeper setter igang spillet.
  • Målvakten må ha en del av minst én fot på målstreken når et straffespark tas. Tidligere måtte man ha begge bein på streken. Keeperen kan ikke stå bak målstreken.
  • Angripende lag kan ikke stille seg i mur sammen med forsvarende lag dersom muren består av tre eller flere spillere. Alle spillere fra angripende lag må holde minst én meters avstand til muren.
  • Dersom keeperen gjør et mislykket forsøk på å klarere ballen etter et tilbakespill, kan han/hun ta ballen med hendene for å få kontroll.
  • En spiller som byttes ut skal forlate banen på nærmeste punkt på banelinjen, så sant dommeren ikke bestemmer noe annet.
  • Om spillet stoppes inne i straffefeltet, skal ballen droppes til keeper. Om spillet stoppes utenfor straffefeltene, skal ballen droppes til en spiller på laget som sist berørte ballen. I begge tilfeller må alle andre spillere være minst fire meter unna ballen.
  • Laget som vinner myntkastet før kampstart kan velge hvilken side det vil starte på eller om det vil ta avsparket.
  • Alle verbale regelbrudd straffes med at motstanderen får et indirekte frispark.

*De nye reglene trådte offisielt i kraft fra 1. juni 2019, men ble først gjeldende i Norge fra 1. januar 2020.


Annonse

Se full oversikt over endringene på forbundets nettsider.

Kilde: IFAB (Fotballens internasjonale lovkomité) og NFF.Oppsummering sakset fra Fædrelandsvennen.

Annonse

Annonse

Siste nytt